Документът бе подписан от ръководителя на "Газпром" Алексей Милер и генералния директор на О Ем Ви Герхайрд Ройс по време на посещението на руския президент Владимир Путин в Австрия.

Двете компании имат равно дялово участие.

"Южен поток" напълно ще отговаря на законодателството на Европейския съюз, заяви Герхард Ройс, цитиран от ИТАР-ТАСС. О Ем Ви е предложила на "Газпром" дялово участие в австрийската газова борса, допълни той.

"Винаги сме казвали, че ако някой доставя газ в Австрия, то трябва да има и възможност да участва в тази борса. Предложихме на "Газпром" участие, но то не е част от настоящото споразумение", заяви ръководителят на О Ем Ви.

Споразумението между двете компании определя принципите на работа за изпълнение на проекта за газопровод "Южен поток" на австрийска територия, както и конкретните права и задължения на акционерите, принципите на финансиране и разпределяне на печалбата между тях.

"Южен поток", чието изграждане ще струва около 40 милиарда долара, трябва да пренася руски газ до центъра на Европа, която разчита на Русия за една трета от "синьото си гориво". Газопроводът заобикаля Украйна, която в момента е транзитна страна, отбелязва Ройтерс.

По-рано говорителят на австрийската компания Роберт Лехнер посочи, че се очаква в края на 2016 г. или в началото на 2017 г. първият газ да стигне до (австрийския газоразпределителен пункт) Баумгартен, съобщи ИТАР-ТАСС. Той припомни, че дължината на австрийския участък на "Южен поток" е около 50 км, а капацитетът му ще стига до 32 млрд. куб. метра годишно.
Проектната мощност може да бъде достигната в началото на 2018 година.

България също е участник в проекта, но е под силен натиск от ЕК да се откаже от него. Засега от Брюксел имат претенции към законодателството и обществените поръчки към него.

Унгария: "Газпром" да напълни хранилищата ни

Унгария е отправила молба до "Газпром" за увеличаване на количествата газ, натрупвани в подземните й газови хранилища, съобщи днес пред медии руският министър на енергетиката Александър Новак, цитиран от ИТАР-ТАСС и БТА.

"Днес се срещнахме с унгарския министър на енергетиката и той помоли да увеличим обемите газ, натрупвани в подземните газови хранилища (на Унгария)", каза Новак.

Сега "Газпром" обсъжда този въпрос, посочи руският министър, изразявайки увереност, че газовият монополист ще изпълни молбата на Унгария.