Документът е в отговор на продължаващата дестабилизация на Украйна от руска страна и препоръчва икономически санкции, включително за енергийни фирми, както и намаляване на зависимостта от руски петрол и газ, предаде БНР.

„Южен поток” не трябва да се строи, вместо него трябва да бъдат намерени други газови доставчици, смятат в Европейския парламент.

Проектът "Южен поток" беше обявен от българското правителство за приоритетен, но в момента работата по него е замразена на европейско ниво.

Текстът на резолюцията, който остро осъжда действията на Русия, е подготвен съвместно от представители на петте водещи политически групи в Европарламента - ЕНП, социалистите, либералите, зелените и консерваторите.

Не е ясно, обаче дали ще бъде одобрен в пленарната зала, тъй като в групата на социалистите се появиха колебания и по неофициална информация повечето от тях смятат да се въздържат при гласуването.

Аргументите, формулирани вчера, бяха свързани главно с подкрепата на Русия за сепаратистите в Украйна. Евродепутатите са категорични, че проруските сили, които дестабилизират източната част на страната, очевидно са направлявани от Москва.

Българският евродепутат от левицата Илияна Йотова се обяви против проекторешението на ЕП.

"Само от газовата криза през 2009-а година само за две седмици България загуби близо 240 милиона евро. Не сме готови за такава стъпка. Отново пострадали ще са страни като Унгария, Словения, България, Гърция, Италия, които искаха да гарантират своята енергийна сигурност чрез този проект", аргументира се тя.

Андрей Ковачев от ГЕРБ определи тази позиция на управляващите у нас като „мека и проруска”, която дава възможност България също да бъде обект на руски натиск.

"Сегашните управляващи заобикалят законодателството на ЕС в областта на енергетиката, за да могат да направят България и ЕС още по-зависими от руските енергийни доставки, точно обратно на политиката, която иска Европа - да води до по-малка зависимост от Русия", коментира Ковачев.