Това заяви премиерът Бойко Борисов, цитиран от ТАСС и БГНЕС.

„На 1-2 юли в Сочи министър Митов ще се срещне с руския външен министър Лавров, за да обсъдят съвместните енергийни проекти“, каза Борисов.

По-рано днес при срещата си с председателя на Европейския съвет премиерът Бойко Борисов е поставил въпроса за съгласуване на последващите действия на България след решението на Арбитражния съд в Женева по търговския спор между НЕК и „Атомстройекспорт” във връзка с АЕЦ „Белене”. Борисов също така е изтъкнал неопределеността около проекта „Южен поток”.

Искам Европейският съвет, като солидарни с това, което България направи като лоялен член, да бъдат солидарни към нас, заяви премиерът по повод спрените енергийни проекти в нашата страна. Дали ще платят парите, дали ще ни позволят да строим реактор, дали ще ни съдействат да продадем реактор, дали ще ни позволят "Южен поток" да се строи като частен обект, дали Гърция и Турция по "Турски поток" ще получат същите санкции, каквито България, за да може да не бъде заобиколена Украйна. Ще им напишем това писмено и ще искаме ЕК да отговори писмено, за да не се дава непрекъснато възможност на опонентите ни да ни атакуват, че сме лоялни, че сме доказан член на ЕС, и само да ни тикат към въоръжаване и флотилии, добави Борисов.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск пое ангажимент в кратки срокове да информира българското правителство по какъв начин европейските институции ще реагират по поставените от премиера Борисов теми и гарантира, че страната ни ще получи становище по проектите.

Министърът на енергетиката на Русия Александър Новак съобщи вчера, че Москва е готова да построи газопровода „Южен поток“, ако Европа гарантира, че има необходимост от него.

“Нашата позиция е проста, тя беше заявена и преди това, ако България и Европейската комисия официално проявят заинтересованост и гарантират, че ще има търсене за построяването на тръбопровода и създаването на такава капиталоемка инфраструктура, от която има нужда, ние сме готови да обезпечим строителството и доставката на необходимото количество газ“, посочи той вчера.

Русия и България съвместно осъществяваха три големи енергийни проекта - петролопровода Бургас-Александруполис, газопровода "Южен поток" и АЕЦ "Белене".  Трите проекта днес са временно или окончателно прекратени.