В понеделник бе съобщено, че Каримов е починал, но различни съобщения от узбекската столица подсказват, че това твърдение е най-малкото преждевременно. Още в нощта срещу вторник се появиха опровержения, обаче не официални, а анонимни.

79-годишният Каримов е в болница след мозъчен кръвоизлив, бе съобщено в Ташкент в неделя вечерта.

Вероятен негов наследник на поста държавен глава е сегашният министър-председател Шавкат Мирзияев, пише "Известия". Според източник, близък до узбекистанските властови кръгове, кланът Каримови може би ще бъде отстранен от политическия живот.

„Ислам Каримов е включен към апарат за изкуствено поддържане на живота, но най-вероятно става въпрос за няколко дни – отбелязва източникът. - Ако президентът почине, членовете на неговото семейство няма да бъдат допуснати до властта в страната."

"Едната дъщеря на Каримов: Гулнара, се намира под домашен арест в Лондон, на другата: Лола, няма да позволят да получи никаква власт… Най-вероятният претендент за длъжността президент на Узбекистан сега е премиерът Шавкат Мирзияев, тъй като той има подкрепа, както вътре в страната, така и зад граница“, уточнява източникът на руския всекидневник.

Той допълва, че във властовите кръгове в страната се говори, че излязлото на 29 август твърдение за смъртта на Каримов е било разпространено от дъщеря му Лола, неясно защо.

Вчера ТАСС съобщи, че до Ислам Каримов са адресирани поздравления от държавни и правителствени ръководители по случай 25-ата годишнина от независимостта на Узбекистан.

Агенцията се позовава на официалния сайт на правителството в Ташкент. В него са публикувани текстове на приветствия от САЩ, Китай, Германия, Полша, бивши съветски републики и други страни.

Основният национален празник на Узбекистан - Денят на независимостта, се отбелязва на 1 септември. Тази година тържествата ще минат по съкратена програма, предаде вчера вечерта руската агенция Интерфакс. Тя се позовава на ненаименуван източник, според който:

„На 31 август и 1 септември в републиката ще се състоят мероприятия, посветени на 25-годишнината от независимостта, с изключение на тържествения концерт, който по традиция се провежда на един от централните площади на столицата с участието на държавния глава”.

Тържества с фойерверки и концерти ще има в цялата страна, допълва източникът на Интерфакс.

В предишно съобщение се твърдеше,  че в Узбекистан напълно се отменят всички празненства за 25-ата годишнина от независимостта.

По-малката дъщеря на узбекистанския президент Ислам Каримов благодари днес за добрите пожелания, изказани от много хора за нейния баща. Тя каза, че това помага за неговото възстановяване, предаде Ройтерс, цитирайки публикация на Лола Каримова-Тиляева в социалните мрежи Инстаграм и Фейсбук.

Агенцията отбелязва, че коментарът й има за цел да разсее слуховете, че нейният баща е починал.

Поздравявайки съотечествениците си по случай Деня на независимостта, Каримова-Тиляева благодари "за вашите добри, искрени и светли думи на подкрепа и пожелания за скорошно оздравяване на нашия президент".

В столицата Ташкент тържествата за празника се ръководят от премиера Шавкат Мирзияев, предаде Асошиейтед прес.

Несигурността на състоянието на Каримов поражда опасения, че Узбекистан може да се изправи пред дълги борби за лидерство между отделните кланове и това може да бъде експлоатирано от ислямски екстремисти, отбелязва агенцията.