Според източниците на агенцията смъртта на Каримов е настъпила между 15 и 16 часа местно време, предаде "Фокус".

Официална информация от властите в Узбекистан няма. Каримов е починал от получен преди два дни кръвоизлив в мозъка.

По-рано днес стана ясно, че Каримов е приет в болница след кръвоизлив на мозъка, но официални източници съобщиха, че състоянието му било стабилно.

Ислам Каримов управлява над 26 г. Узбекистан. Той изгради един от най-авторитарните режими в бившия СССР и няма ясно определен наследник. Поради това преходът във върховете ще се реши в тесен фамилен кръг и сред висшето ръководство, коментира Ройтерс. Това включва още спецслужбите и регионалните кланове, допълва РБК.

Ако не се постигне бързо консенсус, това може да дестабилизира страната с 32 млн. души население, която има стратегическо разположение на север от Афганистан и бе източник на бойци за ислямистки групировки по света, включително "Ал Кайда".

Ислам Каримов няма синове, които в затвореното патриархално общество да бъдат приети за негови наследници, а най-голямата му дъщеря Гулнара не е виждана на публично място от 2014 г., когато се появиха съобщения, че е поставена под домашен арест.

Малката дъщеря Лола е посланик на Узбекистан в парижката централа на ЮНЕСКО.

Кремъл не е сигурен в новината

По-късно Кремъл заяви, че не разполага с потвърждение на медийните съобщения, според които Каримов е умрял, предаде ТАСС.

"Нямаме никакво потвърждение (на тези информации)", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Песков определи като некоректен въпроса дали Русия не се опасява от възможно усложняване на ситуацията в Узбекистан.

Той уточни, че Кремъл не разполага със специални сведения за състоянието на Каримов, тъй като получава информация от медиите и по дипломатически канали.