Иванов предлага най-тежкото дисциплинарно наказание - уволнение.

Предложението му е изготвено въз основа на фактите в писмото от председателя на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (НБКСРС) Бойко Рашков, постъпило в Министерството на правосъдието на 18 февруари, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

В писмото са резултатите от проверка в Дирекция "Сигурност на МВР" и Специализирана дирекция "Технически операции" - ДАНС (разработката "Червей - бел.ред).

Висшият съдебен съвет вече освободи Владимира Янева като председател на Софийски градски съд.

Преди това тя беше и временно отстранена от поста по настояване на главния прокурор, след като срещу нея беше образувано досъдебно производство за неправомерно резрешение за СРС-та по разработката "Червей".

Съдия Янева недопустимо е разрешила използването на СРС за престъпления, за които законът не позволява. Освен това е одобрила СРС за 300 дни, а максималният срок за употребата им е 180 дни. При даване на разрешенията Янева нито веднъж не е изискала материалите, които обосновават употребата на СРС, е установила проверката.

ВСС образува дисциплинарни производства срещу Янева и една от заместничките ѝ – Богдана Желявска заради откритите нарушения при разпределението на делата и съмненията за корупция, заради които десетки съдии призоваваха многократно ръководството на СГС да подаде оставка.

"Министър Иванов ще предложи на Висшия съдебен съвет (ВСС) да бъде проведена дискусия за възможностите дейността на председателите по Закона СРС да подлежи на периодична атестация по ясни критерии и да се обмисли необходимостта да бъде извършена разяснителна и образователна кампания за целите и съдържанието на посочената форма на съдебен контрол", пише в съобщението на министерството.

Целта е тя да постигне дисциплиниране на службите, които използват тайни оперативни способи и технически средства за събиране на доказателства.