Това се посочва в прессъобщение на "Атака", цитирано от БТА, по повод информации, разпространявани в медии от Минов и Мартинов.

Пред "Медиапул" двамата заявяват, че лидерът на Атака Волен Сидеров е основният провокатор на боя пред джамията. И твърдят, че не са участвали в сбиването, но смятат, че ако мълчат до изборите, след това те ще бъдат пожертвани. "

“Малко преди започване на протеста, около 15 минути по-рано, се появиха Волен Сидеров и Десислав Чуколов. Тогава Волен каза - “защо сте се мръднали толкова назад, елате напред” - и всички хора тръгнаха с него. Тогава той започна да крещи “Какви са тези килими, какви са тези неща тук!?”. После поиска от мен да кача тонколоните на високо и по-близо, за да може, когато говори, да се чува. Затова и се качих на тоалетната и сложих колоната там. След това ни нападнаха от джамията и стана побоят”, обяснява Минов пред "Медиапул".

При митинга на "Атака" бяха ранени депутатка, няколко мюсюлмани и полицаи. Стигна се до арести и заплаха за искане на оставка на вътрешния министър.

Седмица по-късно парламентът прие декларация, в която осъди агресията срещу правото на хората да изповядват свободно религиозните си убеждения, а депутатът от "Атака" Явор Нотев прочете от парламентарната трибуна уведомително писмо от Сидеров до министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов. С него лидерът на "Атака" предупреждава, че има информация, че  срещу посетителите на софийската джамия "Баня Башъ" се подготвят провокации, с които "Атака" няма нищо общо.

Сега от ръководството на партията съобщават, че по време на митинга Ивайло Минов и Мартин Мартинов са извършили самоволни действия в противоречие на нарежданията на ръководството, с което са допринесли за създаване на провокационна ситуация от недоброжелателни на "Атака" фактори, смятат от партията.

"Към всеки, който уронва престижа на партията по подобен начин, подходът ще бъде същият, е посочено в съобщението. Разпространяваните от двете лица лъжи в определени медии ще бъдат последвани от съдебни искове", посочват от партията.