Преди дни съдийската колегия отказа да уволни подсъдимата по делото "Червеи" и отстранена от работа Янева и я наказа само с понижаване в ранг за срок от три години, с което и заплатата й ще намалее.

Панов, който беше вносител на предложението тя да бъде наказана, обаче смята, че доказаните действия и бездействия от нейна страна обуславят уволнението й, се казва в съобщение на ВКС.

Панов пише до ВАС, че негативното въздействие върху обществото на допуснатите нарушения и накърняването на престижа на съдебната власт изискват буквата и духът на закона да бъдат надлежно приложени.

Освен това констатира, че в решението изцяло липсват мотиви за вида на наказанието. Като не е осъществила основните си правомощия да ръководи и следи за организацията на работа на Софийския градски съд във всичките й направления, Янева е допуснала тежки нарушения на задълженията си, смята председателят на ВКС.

Той припомня, че не става въпрос за еднократност, изолираност или инцидентност на допуснати случайни пропуски, а за цялостна неспособност, обективна организационна невъзможност, граничеща с липса на воля за изпълнение на основните функция и задължения на ръководителя да координира, организира и контролира работата на съда.

В жалбата пише, че като последица от поведението на съдия Янева са възникнали редица проблеми, свързани с нерегламентирани и неясни изводи за привилегироване и предубеденост на заместник-председатели, съдии, съдебни помощници и служители, включително страни по дела.

Липсва прозрачност при управлението на съда, като паралелно с това е допуснато нарушение на задължението за конфиденциалност на магистрата, смята още Лозан Панов.