Мирослава Тодорова обжалва решението на тричленен състав на ВАС, който потвърди дисциплинарното й уволнение, наложено от ВСС.

Тодорова бе уволнена през юли 2012 г. Причина за наказанието стана забавянето на мотивите към две дела, докато тя беше съдия в Софийския градски съд.

Сега петчленният състав на ВАС реши да върне решението на Висшия съдебен съвет за определяне на ново наказание, съразмерно на извършеното нарушение.

Според магистратите най-тежкото наказание "дисциплинарно освобождаване от длъжност" се оказва несъразмерно с извършеното нарушение по Закона за съдебната власт.

"Дисциплинарно наказващият орган и съдът не са се съобразили с тежестта на извършеното единствено нарушение и обстоятелствата при които е било реализирано. Това са личната (на съдия Тодорова) и общата най-голяма натовареност на съдиите в Софийския градски съд, спрямо останалите съдилища от същия ранг", пише в мотивите си петчленният състав на ВАС.

Мирослава Тодорова съди и Цветан Цветанов за клевета, че е разгласил в интервюта неверни и позорящи я обстоятелства за работата й като председател на Съюза на съдиите.

Ексминистърът бе признат за невинен и тя обжалва, но делото беше спряно заради имунитета на Цветанов.