Преди седмица директорът Стефан Филчев получава предизвестие за напускане и според документите образованието му вече не отговаря на изискванията за тази длъжност, предаде bTV.

Филчев посочи, че уволнението му е резултат от действия на зам.-кмета на Сопот Николай Новаков, който е упражнявал натиск върху него и е искал да наложи своите разбирания за управлението на музея. По думите му натискът е бил институционален, финансов и дори психически.

Директорът е начело на музея от 5 години и два месеца преди да му изтече договора той е получил документите за уволнението си.

Една от причините според местната власт е наличието на злоупотреби в музея. Те не коментираха казуса и заявиха, че премахването на Филчев е „мениджърски ход”.

Живеещите в Сопот подкрепиха директора на музея и заявиха, че ще протестират срещу отстраняването му. Самият Филчев смята да търси правата си в съда.

Позицията на ГЕРБ

Във връзка с уволнението на директора на къщата музей “Иван Вазов“ Стефан Филчев и така създалото се напрежение и гражданско недоволство в града, общинските съветници от ГЕРБ - Сопот внесоха питане до кмета Деян Дойнов в което се казва:

«1. Кое наложи и какви са съображенията Ви, да издадете заповед за промяна изискванията за заемане на длъжност Директор на общински музей „Къща-музей „Иван Вазов“, в рамките на мандата му, месец и половина преди неговото изтичане?

2. От Ваше име в медиите се тиражира, че има данни за финансови злоупотреби на Стефан Филчев. Отговаря ли това на обективната истина, имате ли документи, с които да го докажете и предприели ли сте действия за сезиране на компетентните органи? За нас като общински съветници от ПП ГЕРБ изясняването на обективната истина и довеждането й до знанието на гражданите на общината, е правилното разбиране за откритост, публичност и прозрачност на местното самоуправление.»

В питането съветниците от ГЕРБ – Сопот настояват за бърз писмен и устен отговор в залата на Общински съвет – Сопот, за да не остава усещането за тенденциозност от страна на кмета.