Това обаче породи напрежение. За bTV уволнената директорка Мариана Иванова заяви, че децата са приети под натиск от високопоставени общински и държавни служители.

Има една „общинска“ квота за прием на деца, които ни се налагат отгоре. Не само на мен, но и на всички колеги директори. Като тези деца ни се спускат или по телефона, или с бележки, или с есемеси. Името на детето, ЕГН-то на детето кой го изпраща“, каза Иванова.

По думите на директорката те се приемат по извънреден прием – с протоколи за заболяване.

Целият колектив на детското заведение подкрепя Иванова и е готов дори да стачкува.

„Това е едно много безотговорно и несериозно оправдание, което г-жа директорката си е измислила и точно затова я уволняваме – системно нарушаване на правилата за прием“, заяви обаче зам.-кметът на София Тодор Чобанов.

Още през септември няколкостотин родители се подписаха в подкрепа на Иванова. По думите на един от тях - Деян Петков, в последните няколко месеца има постоянни проверки и това е изключително изнервящо както за персонала, така и за децата.

Други родители обаче имат съмнения в честността на приема и настояват за прозрачност.

„Това предизвиква един неприятен вкус, бих казал и обида, за това, че ти се състезаваш по правилата, но после се оказва, че има и други правила“, коментира Мартин Микуш.

По сигнал на граждани общината е започнала и трета проверка за финансови злоупотреби.