Това съобщи Коларов пред депутати от комисията за борба с корупцията, предаде "Дневник".

Освен, че е отстранил половината от работещите в комисията, Коларов е закрил девет териториални бюра и е ограничил допълнителното материално стимулиране на администрацията, похвали се той.

Попитан дали сред освободените има роднини на предишния шеф на комисията - Стоян Кушлев, Коларов отговори: "Благодаря ви за този въпрос, ако ми посочите в законодателството основание, което позволява да бъдат изчистени роднините на предишния председател, аз с удоволствие ще го взема предвид."

Коларов заяви, цитиран от агенция "Фокус", че 22-мата служители са били освободени на принципна основа.  Това са тези, които тези, с които са в несъответствие и тези, които са придобили право на пенсия, уточни Коларов. Той посочи, че отговорът на въпроса, кои от тях са роднини на Кушлев, би представлявал нарушение на българското законодателство.

Бившият председател на комисията за конфискация на имущество Стоян Кушлев се е правил на болен, за да не се яви три пъти на изслушване от парламентарната антикорупционна комисия, стана ясно още от доклад на парламентарната комисия. От доклада стана ясно още, че докато е пращал болничните си на депутати, Кушлев се е водил на работа и дори е направил две командировки до Италия и Белгия, предаде Медиапул.

„Аз бих искал да говоря за това, какво ще прави комисията занапред. За наследството на комисията аз казах и на колегите, които работят в комисията, че ние ще гледаме напред от 20 април нататък. До 20 април има нужда от някои промени, някои от тях направихме, някои от тях предстоят, стъпки в определени насоки, които са вече взети. Така ще изпълняваме нашите основни цели”, посочи още Тодор Коларов.

Същевременно комисията е обявила на електронната си страница конкурс за 10 работни места, сред които и 3-ма директори на териториални дирекции и един началник отдел.

Само ден по-рано 13 висши служители загубиха постовете си в изпълнителната власт. Сред тях са министърът на транспорта Александър Цветков и зам.- министърът на енергетика Марий Косев, които бяха заменени от Ивайло Московски и Делян Добрев.