Това съобщи заместник-министърът на транспорта Ангел Попов, по време на официалната церемония на Годишните награди за принос в пътната безопасност, където връчи отличието в раздел „Медии“ на предаването „Хора, пътища, автомобили“ на БНР. 

Обмисляме мерки за промяна в методиката на обучение на кандидатите за водачи и използването на диференциран подход при определяне на часовете за кормуване. 

Промяна ще има и в изпитите, като целта е да се подобри подготовката на младите шофьори, обясни заместник-министър Попов.

Промени се предвиждат и при преминаването на автомобилите на годишен технически преглед. Видеокамерите ще снимат не само автомобила, но и уредите, с които се извършва прегледът на колата.

Ще променим начина на обучение. Ще променим определени упражнения. Ще въведем частично обучение на полигон. Той няма да бъде полигон, но нещата, които се изучават на полигон, ние ще ги въведем.   

Ангел Попов заяви, че държавата полага неимоверни усилия за справянето с проблемите на пътната безопасност. По думите му, безопасността на движението е национална кауза и без активната позиция на медиите, тя не може да се реализира успешно.

Той допълни, че с бранша се обсъждат варианти за въвеждане на електронна система за контрол на обучението по практика, с която ще се следят с точност часовете по кормуване. Така ще се намали административната тежест от попълването на документи и ще се ограничи сивия сектор, каза още заместник-министър Попов. Събитието се организира за осма поредна година от Сдружение „Българска браншова асоциация пътна безопасност“.