По разпореждане на заместник-министър председателя по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева гишетата за прием и регистриране на заявления за заверка и легализация на документи са оборудвани с ПОС терминални устройства.

Така гражданите вече имат допълнителна възможност за заплащане на дължимите такси по Тарифа №3 за таксите за консулско обслужване в страната, които до този момент се заплащаха само с държавни таксови марки, съобщиха от Министерството.

Досега се налагаше гражданите, обслужвани в служба „Заверки и легализации” на МВнР, която се намира на ул. "Алфред Нобел" 2, да посетят най-близкия пощенски клон в района на бившия хотел "Плиска", за да купят необходимите държавни таксови марки, след което да се върнат в МВнР за получаване на услугата.

Мерките са насочени към улесняване и ускоряване на процедурите на административно обслужване и са част от усилията на българското правителство в посока намаляване на административната тежест и облекчаване на режимите за работа с граждани.

Министерството на външните работи продължава да работи в посока оптимизиране на административните услуги за граждани, които институцията предлага, като поетапно в следващите седмици предстои инсталирането на ПОС терминали и в дипломатическите и консулски представителства на България в чужбина.