Вчера Министерство на правосъдието излезе с проект за промени в Закона за българското гражданство, Закона за политическите партии и Изборния кодекс, с които се налага принципа за уседналост от три месеца за всички избори, включително парламентарни и президентски.

Това е опит за ограничаване на конституционните политически права на български граждани и предложението трябва да бъде оттеглено, заявиха от "Да, България" в специална позиция. Според формацията на бившия правосъден министър Христо Иванов това нарушава както принципите на избирателно право, както и чл. 42 от Конституцията, който съдържа допустимите ограничения за него и никакви други. Върховният закон изисква още всички граждани, където и да се намират, да имат гарантирана възможност за упражняване на своите основни права, сред които е и това.

Освен това, според партията, има риск от "непосредствено засягане на принципа на политическия плурализъм, на свободата на политическото слово и свободата на участие в политическия процес" с предложението главният прокурор да може да иска от ЦИК да заличава регистрацията на политическа партия, коалиция или инициативен комитет. В позицията се посочва, че въведените основания за това правомощие не са достатъчно прецизно определени.

Критика към проекта отправи и лидерът на "Нова Република" в оставка Радан Кънев.

"Българите зад граница биват изключени от единството на българската нация, българската национална общност. А тя е трансгранична, и това не зависи от волята на един министър или от волята на един парламент", каза той пред Нова телевизия.

Лидерът на ВМРО и съпредседател на "Обединени патриоти" Красимир Каракачанов обаче подкрепи предложението, очаквано - защото според него тези ограничения ще блокират нарушенията в Турция.

"Това е практика в Турция, там вотът се манипулира от едни граждани, които дори не говорят български, не само не живеят в България", каза той.

Каракачанов, за който скоро се очаква да влезе във властта в коалиция с ГЕРБ, обаче не коментира факта, че това ще блокира вота и на още над едини милион българи по цял свят.

Българин от чужбина: Президентът стои зад това

„Зад тази дума „уседналост” се забранява вота в чужбина”, коментира пред Нова телевизия българинът Стефан Манов, който живее в чужбина. Според него е учудващо, че служебното правителство се занимава с това.

„Подготвили сме писмо до президента, защото всичко се върши от него”, заяви още Манов.

Според него именно Румен Радев стои зад този закон.

„За него гласуваха във Великобритания 55% на втори тур. Той предава собствените си избиратели”, заяви Манов, според когото целта на държавния глава била да се хареса на патриотичните формации.