В предвидения час малко преди полунощ "Розета" е застанала на траектория за сблъсък и е започнала да се спуска към кометата. Според учените в 13:40 ч. българско време тя се е сблъскала с космическия обект.

Потвърждението за сблъсъка е било получено в 14:19 ч. българско време, съобщават от ЕКА.

Краят на мисията беше обявен под аплодисментите на учените от Силвен Лодио, отговорник за операциите по полета на "Розета" в Центъра за управление на космическите полети в германския град Дармщат

Скоростта на движение при удара е била доста ниска - по-малко от 1 м/сек. или 3,6 км/ч, но "Розета" не е проектирана за кацане и най-вероятно се е разбила.

Дори и сондата да е оцеляла невредима, тя е програмирана да се самоизключи при докосване на повърхността на кометата, предават Би Би Си и АФП, цитирани от БТА.

Сондата ще използва последния си потенциал, за да направи възможно най-много измервания отблизо. Учените все пак се надяват, че ще съберат информация, свързана с образуването на кометата.

Сондата "Розета" беше изстреляна през 2004 г. От август 2014 г. европейският космически апарат е в орбита около кометата 67Р/Чурюмов-Герасименко. Три месеца по-късно "Розета" изпрати към повърхността й модула "Фила".

"Фила" стана първият космически апарат в историята, спуснал се успешно на повърхността на комета. Той функционира обаче само 60 часа, след което изгасна поради липса на достатъчно слънчева светлина, която да захранва батериите му.

"Розета" обаче разкри някои много важни факти. Сондата откри, че водата на 67Р/Чурюмов-Герасименко не прилича на земната. Това означава, че кометите от астероидния пояс между Марс и Юпитер не са допринесли за появата на вода на планетата ни.

С "Розета" Европейската космическа агенция се опита да разгадае тайните на образуването на Слънчевата система.

Научете още факти за мисията "Розета" > >