Орденът е за изключително големите му заслуги за развитието на българо-руските отношения и по повод окончателното му отпътуване от страната, съобщи БТА.

Преди дни руският президент Владимир Путин назначи Анатолий Макаров за посланик на Русия в България, освобождавайки от поста Исаков.

Плевнелиев заяви, че отличието е както признание за усилията и професионалните качества на посланик Исаков, така и ясен знак за значимостта и важния характер, който българската държава отдава на двустранния диалог с Русия и желанието за неговото развитие и задълбочаване.

"Отношенията между България и Русия винаги са били в центъра на общественото и политическо внимание и интерес в страната. Те имат своя здрав фундамент, характерен за държавите с дългогодишни исторически традиции в своите контакти. Двете държави създадоха необходимата солидна основа, за да продължим да развиваме равнопоставен и взаимноизгоден диалог във всички направления", каза президентът.

Той отбеляза усилията на Исаков "да съхрани позитивния дневен ред и конструктивния дух на работа в областите от взаимен интерес". По този начин контактите в търговско-икономическата сфера, социална политика, образованието, науката и културата бяха задълбочени и допринесоха за запазване на традиционно добрите и приятелски отношения между българския и руския народ, посочи президентът.

Той изрази увереност, че именно този принос на посланик Исаков ще бъде добра основа за развитието на контактите, сътрудничеството и приятелството между България и Русия.

Самият Юрий Исаков, който беше на дипломатическа работа у нас осем години, каза, че тези години са били най-хубавите в неговия живот - трудни, но най-хубави. Той отбеляза традиционно близките отношения между двата народа. На тази база искаме са изграждаме добри, конструктивни, взаимноизгодни и равнопоставени отношения, посочи посланикът. Аз съм оптимист и никога не съм бил обезкуражен от някои обстоятелства, каза още Исаков.

По думите му като "пътеводна звезда" на всички по-нататъшни усилия трябва да бъде максималното разкриване на потенциала на двустранните връзки.

"В нашите отношения има огромен потенциал и това засяга всички направления - от туризма, културните връзки, икономиката, енергетиката, каквото и да посочим, навсякъде потенциалът на тези връзки е голям, защото те се изграждат на принципа на уважение и взаимноизгодно сътрудничество. Както казват руснаците - заставал съм на амбразурата, за да не позволя, нито ерозия, нито деградация в нашите отношения", посочи дипломатът.