Оставката ще доведе до отстъпването от властта на целия кабинет след напрегната година, белязана от протести, банкова криза и конфронтации с ЕС, коментира The Wall Street Journal, цитиран от Агенция "Фокус".

Парламентът трябва да одобри оставката, преди тя да стане валидна, като вотът се очаква до края на седмицата.

Това ще отвори пътя за президента Росен Плевнелиев да назначи временно правителство в началото на август, което ще управлява до плануваните за първия уикенд на октомври предсрочни избори.

Кабинетът на Орешарски управлява едва 421 дни от четиригодишния си мандат, но се сблъска с остро обществено недоволство след няколко спорни назначения, довели до масови протести и призиви за оставката на правителството.

Ето и някои от неразрешените ключови въпроси, според Уолстрийт джърнъл:

През юни масово изтегляне на депозити от две банки принудиха властите да затворят четвъртия най-голям кредитор в страната.

Следващото правителство ще трябва да сключи сделка с Европейската комисия за спорните условия на договорите между България и руската „Газпром” относно българския участък на планирания проект за газопровод „Южен поток”.

Освен това България все още не е избрала свой кандидат за Европейската комисия. Очаква се този въпрос да бъде решен навреме от временното правителство за срещата на върха на ЕС през август, на която ще бъде определен съставът на Комисията.

Кабинетът на Орешарски бе близо до подписването на договор на стойност 5 милиарда долара с базираната в Пенсилвания ядрено инженерна компания Westinghouse Electric Co. за изграждането на ядрен реактор, според източници, запознати с материята. Подписването обаче е отложено заради оставката.