Това обяви по време на откриването на новата учебна година в УНСС министърът на образованието Сергей Игнатов, цитиран от Дарик радио.

Министърът уточни, че решението е било взето съвместно със Съвета на ректорите, които подготвиха проектозакона. По думите на Игнатов отлагането се налага, за да може реформата да се направи по най-добрия начин, като имало идея висшето образование да се реформира заедно с науката.
България се нуждае от разтърсваща академична реформа, заяви още министърът, цитиран от БТА.

"С промените в закона ще се допусне с 10% по-високо финансиране на най-добрите специалности, ще се промени и системата за управление на качеството, като в рамките на 4-6 г. в големите университети у нас ще се изградят научни паркове", допълни Сергей Игнатов, цитиран от БГНЕС.

Образователният министър заяви още, че вместо подготвения през последните няколко месеца проектозакон, ще бъдат предложени и изменения и допълнения във вече съществуващия закон. Те трябва да решат най-наболелите въпроси във висшето образование. Сред тях са управлението на университетите, тяхната акредитация както и финансирането им.
През октомври се очаква да излезе рейтингът на специалностите в страната. Това означава, че от следващата година добрите специалности ще могат да получат по-голямо финансиране.

На церемонията присъства и посланикът на САЩ Джеймс Уорлик, който заяви, че самият факт, че много от българските студенти напускат страната, за да учат в чужбина, показва, че системата има нужда от реформа, така че да бъде конкурентоспособна на глобално ниво, предаде "Фокус". По думите му, трябва да се развият технологиите, а учебните програми трябва да отговарят на потребностите.

Сред присъствалите на тържествената церемонията за отриване на новата академична година и 90-годишния юбилей на УНСС бяха също еврокомисарят Кристалина Георгиева - завършила учебното заведение и член на настоятелството му, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков, генералният директор на "Майкрософт" за България Георги Ранделов. 
Министър Цветков валидира марка и илюстрован пощенски плик, посветен на годишнината на университета. От настоятелството на УНСС обявиха създаването на нова стипендия на името на Стефан Савов Бобчев, която ще бъде на тема "Визия за икономическото развитие на България".