Обсадата там е приключила, предаде Ройтерс, като се позова на кенийската служба за реакция при бедствени ситуации.

"Нова информация: потвърдено е за 147 загинали при нападението в Гариса", написа в Туитър Националният оперативен център при бедствени ситуации на Кения, добавяйки, че операцията е приключила.

Същевременно Ройтерс съобщи, че сомалийската групировка "Аш Шабаб" е заявила, че все още държи много заложници в кампуса на кенийския университет.

Близо два часа по-рано министърът на вътрешните работи на Кения Джоузеф Нкаисери оповести, че обсадата е към края си, предаде БТА.

"Все още контролираме мястото и имаме много заложници", казал пред Ройтерс говорителят на "Аш Шабаб" по въпросите на военните операции Абдиасис Абу Мусаб, без обаче да даде точни данни.

"Около нас лежат мъртви тела, много повече от мъртвите тела, които бяха изнесени", добави Мусаб.

В същото време четирима от нападателите сомалийската ислямистка групировка "Аш-Шабаб" бяха убити при контратерористичната операция, която продължава и в момента. Според властите 90% от терористите са убити.

Отделно властите са наложили комендантски час в четири района на Кения, които граничат със Сомабия. Групировката е извършила нападението като отмъщение срещу военната кампания на африканските държави против нея в Сомалия.

Университетът се намира в град Гариса недалеч от сомалийската граница, съобщи Би Би Си.

Отговорност за нападението бе поета от сомалийската ислямистка групировка "Аш Шабаб", която през 2013 г. уби близо 70 души в мол в Найроби.

Около 5.30 ч. местно време най-малко петима въоръжени мъже нахлули в кампуса, след като застреляли охраната на главния вход.

Бойците на "Аш Шабаб" са освободили намиращите се в общежитията студенти мюсюлмани. За сметка на това ислямистката групировка е взела на мушка техни колеги християни, като е убила част от тях, а други е взела за заложници, обяви говорителят на Аш Шабаб за военните операции шейх Абдиасис Абу Мусаб, цитиран от Ройтерс.

Северните и източните части на Кения, които граничат със Сомалия, са най-засегнати от атаки на терористичната организация.

"Аш Шабаб" взе страната на мушка, след като изпрати войски в съседна Сомалия като част от борбата срещу нея.