Сред арестуваните са 16 румънци, двама сирийци, двама унгарци и един руски гражданин.Конфискувани са 16 автомобила и микробуса, в които в момента на арестите е имало 112 мигранти, сред които сирийци.

Мигрантите пътуват през Балканите от Турция и Гърция до Унгария, а оттам до по-богати европейски страни като Германия, Австрия и Швеция, където искат убежище, предаде БТА.

Новината за арестите беше съобщена малко след като унгарската полиция съобщи, че е арестувала трима българи и един афганистанец  във връзка с открития в Австрия камион с труповете на 71 мигранти.

Във връзка с този трагичен инцидент полицията е претърсила къщи и е разпитала почти 20 души. Заподозрените се предполага, че са част от голяма българо-унгарска мрежа за трафик на хора. Един от арестуваните трима българи е бил собственик на камиона, в който бяха намерени мигрантите.

Според австрийската полиция те са починали от задушаване. Сред 71-те мигранти има 8 жени и 4 деца, най-малкото от които е момиченце на една или две годинка. Труповете са били в напреднал стадий на разложение.

Бежанците, превозвани в камиона, открит изоставен в Австрия, са имали въздух за не повече от час, пише германското издание BILD, позовавайки се на изчисления, предоставени от следователите.

Ремаркето на превозното средство е с площ от 13 км. м и обем от около 40 куб. м. Това означава, че пет души са разполагали с един кв. м, на който да се разположат, докато пътуват. Представител на австрийската полиция, който е пристигнал и огледал мястото, където е намерен изоставения камион, е на мнение, че хората са се борили да оцелеят до края. Те са опитвали да се измъкнат по някакъв начин, но не са имали никакъв шанс, тъй като хладилният камион е бил затворен херметически.

Телата на бежанците са транспортирани в австрийската столица Виена, където ще бъдат разследвани от експерти по съдебна медицина. Те ще се опитат да установят самоличността на жертвите, причината, а също и точния час на смъртта.

Българското министерство на външните работи потвърждава информацията за трима задържани български граждани на територията на Унгария във връзка с открития камион на австрийска магистрала, в който бяха намерени телата на имигранти.

Това съобщи пресцентърът на МВнР. Българското посолство в Будапеща е в постоянна връзка с всички местни власти.

Трагедията със задушилите се 71 мигранти в камиона съвпадна с поредица от потъвания на лодки с мигранти в Средиземно море. В най-новия подобен инцидент с две претъпкани лодки, потънали край либийския град Заура, се удавиха 105 души. Двеста души се смятат за изчезнали, а 198 са спасени.

Днес гръцките гранични патрули съобщиха, че за 24 часа са спасили 655 мигранти от 20 лодки.