Бокова изрази дълбоката си тревога от случващото се в Сирия, но подчерта, че то няма как да изтрие 4500 години история.

"От съществено значение е да се обясни историята и значението на храмовете в Палмира. Който е видял Палмира, е запазил до живот спомена за град, носител на достойнството на целия сирийски народ и въплъщение на високите човешки стремежи", допълни тя.

"Предвид това ново военно престъпление, ЮНЕСКО препотвърждава решимостта си да продължи да пази всичко, което може да бъде спасено чрез безпощадна битка с незаконния трафик на културни обекти", каза още Бокова.

Сателитни снимки потвърждават
, че главният храм в древния сирийския град Палмира е унищожен, обяви Организацията на обединените нации, цитирана от Франс прес и БТА.

По-рано беше съобщено, че силна експлозия, дело на терористите от "Ислямска държава", е нанесла значителни поражения на 2000-годишния храм на Бел, но информацията за степента на разрушенията беше противоречива.

Според Айнар Бьорго от ООН нови сателитни снимки показват, че главната сграда на храма е разрушена: Разрушенията са извършени между 27 и 31 август. Вижда се, че стените и колоните ги няма, така че за съжаление можем да заключим, че и основната сграда и колоните са били унищожени.

Историкът Дан Крукшанк окачестви действията на джихадистите като "ужасяващи":

"Животът на всеки, който го е видял, се е променил - магията и идеалните форми на класически колонади, красивите камъни, които блестят на пустинното слънце. Тези хора са ограбили бъдещите поколения от това изживяване. Загубата е наистина неизмерима".

Коментирайки днес спътникови снимки, които потвърждават унищожаването на най-големия храм в античното селище, Маамун Абделкарим, директорът на Службата за антики и музеи на Сирия, изрази съжаление.

"Това бе най-хубавият символ на Сирия. И ние го изгубихме завинаги. Те убиха Палмира",
каза той.

"Ислямска държава", която превзе Палмира през май, миналата седмица унищожи и по-малкия храм в комплекса.

Палмира е бил един от най-богатите градове в късната античност. Развалините на древния град са включени от ЮНЕСКО в световното културно наследство.

Според джихадистите всички древни храмове принадлежат на езически религии и затова трябва да бъдат разрушени.

Ислямистки проповедници препоръчаха и пирамидите в Египет да последват съдбата на Палмира.