Гласуването за бъдещ генерален директор на ЮНЕСКО е тази вечер в Париж.

Един срещу друг се изправят представителят на Катар Хамад бин Абдулазиз ал Кауари и на Франция Одре Азуле, съобщи Франс прес.

Петдесет и осемте членове на Изпълнителния съвет на Организацията на Обединените нации за образование, наука и култура организираха днес следобед междинен вот, за да определят кой ще се бори в последния кръг срещу катареца.

Те предпочетоха френската кандидатка пред египтянката Мушира Хатаб с 31 срещу 25 гласа, с два неутрални гласа.

Двете кандидатки си поделиха второто място на вчерашното четвърто гласуване с по 18 гласа. Победител отново беше Кауари с 22 гласа.

Това накара базираната в Париж организация да гласува пак днес, за да определи коя ще бъде на финала.

Египет официално поиска проверка за възможни нередности в процедурата по избирането на нов генерален директор на ЮНЕСКО, предаде ДПА. През последните няколко дни египетски медии обвиняват богатия на енергийни полезни изкопаеми Катар, че купува гласове в полза на своя кандидат,

Ако Азуле и Кауари получат тази вечер равен брой гласове на финалния вот, победителят ще бъде определен чрез жребий, съобщи Ройтерс.

За поста на шеф на организацията първоначално имаше девет кандидати. Преди още да започне гласуването, Гватемала и Ирак изтеглиха предложенията си. По-късно се отказаха кандидатите от Азербайджан и Виетнам.

Гласуването за нов председател на ЮНЕСКО се провеждат при безпрецедентни и драматични събития. Вчера САЩ обявиха, че се оттеглят от ЮНЕСКО, слагайки точка на исторически период в отношенията си с организацията, изпълнен с премеждия.

Ерик Рубин: Излизането от ЮНЕСКО на САЩ носи послание >>>