Миналата седмица синдиците на КТБ са обявили търг за продажба на активи на вземания от задължените към КТБ страни – „Хедж инвестмънт България“, „Авионамс“ като солидарен длъжник и дружеството „Кемира“, което също е солидарен длъжник на 100% и което в момента в търговския регистър се води собственик на „Дунарит“.

Във връзка с това Държавната консолидационна компания /ДКК/ е заявила интерес да участва на самия търг, на който не се е явил никой и съгласно нормативната база на другия ден ДКК се е явило на пряко договаряне, нещо което законът допуска и е купило тези задължения за 38 млн. лв. Към тях трябва да се прибавят и 29 млн. лв., платени за „Авионамс“.

„Парите са влезли в масата на несъстоятелността на синдиците към КТБ и те не могат да излязат оттам за нищо друго освен да удовлетворят кредиторите“, изтъкна Караниколов.

Той уточни, че ДКК е участвала тъй като част от тези вземания като солидарен длъжник освен „Кемира“ е и „Авионамс“.

„Ако някой ги беше придобил, можеше да се тръгне на изпълнение срещу „Авионамс“ като 100% солидарен длъжник“, посочи той..

По думите му ДКК ще направи опит на пазарен принцип да придобие акциите на „Дунарит“ които са 100% собственост на „Кемира“. Той поясни че анализът, който е направен показва, че има и допълнителни вземания от „Хедж инвестмънт България“ от частни компании, като тук се включва и цената на „Авионамс“.

Ще направим всичко възможно да придобием акциите на "Дунарит", така както го направихме вече с "Авионамс" през 2016 г. и това дружество в момента работи много добре, каза Караниколов.

Държавата и друга оръжейна фирма "Емко" от месец спорят за собствеността на "Дунарит". Според шефа и Емелян Гебрев Емко притежава 99.6% от русенското дружество, а самият той притежавал 0.4%. Според министър Караниколов "Емко" не е вписана в регистъра като собственик на "Дунарит".

Явно спорът ще се реши в съда.