"Недопустимо е ксенофобията и национал-популизмът да участват във властта и искам този площад да произнесе своята присъда днес, като ми даде мандат да поискам незабавното изваждане на антисистемната, антиевропейската, анти-Натовската партия Патриотичен фронт от управлението на България", каза Местан, цитиран от БГНЕС.

Вижте снимки >>>

По думите му ксенофобията и национал-популизмът не са запазена марка само на Патриотичния фронт и на Атака, днес се оказва, че някои политици от т. нар. Реформаторски блок споделят ксенофобските идеи.

"Нашите братя и сестри ромите са пълноправни граждани на България и те затова имат място и ще гласуват за ДПС, убеден съм", заяви от трибуната на възпоменателния митинг за жертвите на "възродителния процес" Лютви Местан.

Той посочи, че днес по-важният въпрос е този за съвременните политически измерения на "възродителния процес" и запита ако жертвите на репресията бяха живи, щяха ли да бъдат доволни от днешна България.

"За 25 г. постигнахме не малко, но днес имаме основания и за много силни притеснения. Дължим на жертвите отговор на въпроса ще се понесе ли наказателна отговорност за престъплението "възродителен процес", заяви лидерът на ДПС.

Той е уверен, че ДПС е част от политическата система на България и фактът, че няма нито един осъден за това престъпление, за ДПС е болка.

"Отговорността обаче да няма нито един наказан е на специалните институции и органи на българската държава", коментира Местан.

Той уточни, че партиите не разследват, не повдигат обвинения, не правораздават, а отговорността е на българската правоохранителна система и е проблем на специалните институции, на държавата и на усещането за държавност.

"Затова ние сме против отпадането на давността на престъплението на тоталитарния режим, наречено "възродителен процес", заяви Лютви Местан.

Той коментира, че премиерът Борисов напоследък твърде често и правилно говори за необходимостта от национално съгласие и единение.

Но докато той говори за това, негови местни представители в съюз с ПФ и РБ провеждат точно обратната политика – на дискриминиране на част от българския народ, уличен, че споделя идеите на ДПС.

Традиционният възпоменателен митинг се състоя в центъра на Момчилград пред първия у нас паметник на жертвите на тоталитарния режим. Само в този район разстреляните или пребити до смърт заради съпротивата по време на преименуването са 9 мъже.