28-годишните Християн Л., Стилиян Г. и Марио Г., 32-годишният Димитър Т., 34-годишният Александър Г. и 48-годишният Румен М. са обвинени за това, че в съучастие са извършили непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като деянието е извършено при управление на моторно превозно средство, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Спрямо Румен М. е повдигнато обвинение и за причиняване на лека телесна повреда по хулигански подбуди.

Около 22 часа на 14 април шестимата обвиняеми, заедно с още едно лице, което е обявено за общодържавно издирване, пътували в два леки автомобила „Ауди“ в посока от София към Свиленград.

На 145-ия километър на магистрала "Тракия" те застигнали лек автомобил, който изпреварвал друга кола. Пътуващите в двете аудита принудили водача на лекия автомобил да спре извън аварийната лента на магистралата, като преследвали колата и подавали различни сигнали да спре.

Непосредствено след това колите на шестимата спрели на пътното платно, като затворили движението в тази посока на магистралата за всички моторни превозни средства. Обвиняемите и издирваният мъж нападнали шофьора на спряната кола - оператора на Нова телевизия Огнян Пенев и спътничката му - репортерката Мария Милкова.

Мъжете опитали да счупят стъклото на репортерския автомобил и да отворят вратата, като счупили дръжката на задната врата на автомобила им. Пенев и Милкова отворили доброволно вратите на автомобила си, след което обвиняемият Румен М. нанесъл побой на оператора, а обявеният за общодържавно издирване Р. Ч. отнел със сила мобилния телефон на Мария Милкова.

Шестимата обвиняеми остават в ареста за срок от 72 часа.

Едното "Ауди" е открито в района на село Капитан Андреево и е иззето, а вторият автомобил с регистрационен номер СВ 6777 АВ се издирва от органите на МВР.

Днес наблюдаващият прокурор е изпратил разпореждане до Главна дирекция „Национална полиция“ и СДВР да се изготви справка за четири дружества, в които обвиняемите са охранители, за това дали притежават лиценз по Закона за частната охранителна дейност и отговаря ли дейността им на изискванията на този закон.

Районната прокуратура в Пловдив отправя призив към свидетелите на инцидента да се обадят на тел. 112, в най-близкото управление на МВР или в прокуратурата в града под тепетата, като при необходимост тяхната анонимност ще бъде запазена.