Депутатите от "Свобода" пристигнаха вчера в сградата на Националната телевизионна компания и депутатът Игор Мирошниченко обвини Олександър Пантелеймонов за лъжи по време на отразяването на протестните акции в Украйна.

Като го оскърбявали и блъскали, депутатите от групата на "Свобода" във Върховната Рада принудили генералния директор да напише молба за уволнението си.

Всички украински депутати от крайнодясната партия "Свобода", които са проявили "диващина и беззаконие" към Олександър Пантелеймонов, и.д. генерален директор на държавната медия, трябва да загубят депутатските си мандати.

Това заяви лидерът на партия "Украински демократичен алианс за реформи" ("УДАР") Виталий Кличко, цитиран от ИТАР-ТАСС, Франс прес и БТА.

"Този случай не трябва да остава безнаказан, всички депутати от партия "Свобода", които са използвали сила срещу Пантелеймонов, трябва да се откажат от мандатите си", цитира се изявлението от пресслужбата на Кличко.

От името на своята партия "УДАР" той поиска от прокуратурата "да разгледа открито и прозрачно" инцидента, случил се в сградата на държавната компания за радио и телевизия.

"Обществото очаква правова оценка на безчинствата на депутатите и подвеждането им към отговорност. За тях няма оправдание, Украйна не се нуждае от политически мародери", подчерта Кличко.

По-рано действията на депутатите от националистическата партия на Олег Тягнибок бяха осъдени от временния премиер Арсений Яценюк.

Главната прокуратура вече откри производство за инцидента и обеща, че няма да се ръководи от политически съображения.

Ще бъдат проучени и предаванията на Първия национален канал, за да се определи излъчвани ли са материали, подстрекаващи към междунационален конфликт, обеща главният прокурор Олег Махницкий, член на партия "Свобода".