298 души загинаха, след като самолет Боинг - 777 на Малайзийските авиолинии падна в Източна Украйна, недалеч от руската граница. Американското разузнаване и властите в Киев смятат, че самолетът е свален с ракета земя-въздух.

Москва, Киев и сепаратистите си размениха обвинения за отговорността.

Министърът на транспорта на Малайзия Лю Тьон Лай заяви пред журналисти, че ако се потвърди, че полет MH17 е бил свален над Източна Украйна, то това ще е нарушение на международните закони и „престъпление срещу човешкото достойнство”, предаде АФП, цитирана от "Фокус".

Цветя в памет на жертвите. Вижте снимки>>

Според последните данни 189 от загиналите са холандци, 44 граждани на Малайзия, включително 15-членния екипаж и две деца, 27 австралийци, 12 индонезийци, включително едно бебе, 9 британци, 4 германци, 4 белгийци, 3 филипинци, един канадец и един новозеландец. Четири души все още остават с неустановена самоличност.

По-рано бе съобщено за 173-ма холандски пътници от общо 298 от най-малко десет държави. Украинското вътрешно министерство съобщи, че вече са открити телата на 181 души, пътували на борда на самолета.

МВнР: Няма български граждани

Няма български граждани на борда на пътническия самолет "Боинг-777" на Малайзийските авиолинии, се посочва в съобщение от българското Министерство на външните работи. Посолствата на България в Хага, Киев и в Джакарта, акредитирано и за Малайзия, са в постоянен контакт със съответните местни власти. МВнР изказва съболезнования на семействата и близките на загиналите и настоява да се направи пълно разследване за причините за трагичното събитие.

ОССЕ свиква спешно заседание

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа свиква днес извънредно заседание на постоянния си съвет във Виена заради катастрофата на пътническия самолет, съобщи ИТАР-ТАСС.

Говорителят на швейцарското председателство на организацията посочи, че заседанието се организира по инициатива на Швейцария.

По-рано днес мисията на ОССЕ в Украйна съобщи, че по време на видеоконференция с представители на "опълчението" на самопровъзгласената Донецка народна република проруските бунтовници се задължили да осигурят достъп на представители на украинските власти и наблюдатели от ОССЕ до мястото на катастрофата.