Това съобщи един от участниците в разговорите, руският министър на външните работи Сергей Лавров, цитиран от ИТАР-ТАСС и БТА.

Вижте снимки от срещата в Женева >>>


Лавров уточни, че одобреният документ предвижда разоръжаване на всички незаконни въоръжени формирования и освобождаване на всички незаконно окупирани административни сгради в Украйна.

Ще бъдат амнистирани всички демонстранти, с изключение на онези, които са извършили тежки престъпления.

Участниците в четиристранните преговори за Украйна в Женева се договориха да продължат да се срещат в различни формати, допълни Лавров. Той отчете, че Съединените щати и Европейският съюз проявяват искрен интерес към провеждането на срещи с Руската федерация за Украйна.

Русия няма никакво намерение да изпраща войски в Украйна
, увери Лавров. Той подчерта, че това би противоречало на коренните интереси на самата Русия. Руският външен министър освен това обеща, че страната му няма да увеличава числеността на въоръжените си сили в Крим.

Украинските военнослужещи са мобилизирани с незаконни заповеди да потушат проруските протести в източни региони, предупреди Лавров.

Той освен това осъди като абсолютно възмутителна наложената днес забрана за влизане в Украйна на всички руски граждани от мъжки пол на възраст между 16 и 60 години.

Бъдещите решения за Украйна трябва да са приемливи за всички украинци, като включително взимат предвид "езиковите особености на различните региони в страната", призова руският външен министър.

Той даде да се разбере, че в бившата съветска република несъмнено ще бъде проведена конституционна реформа. Променянето на извънблоковия статут на Украйна ще подкопае усилията за установяване на сътрудничество и взаимодействие за уреждане на кризата, предупреди Лавров.

САЩ пак заплашиха Русия със санкции

Ако Русия не изпълни незабавно споразумението за Украйна, постигнато в Женева, ще й бъдат наложени нови санкции, предупреди държавният секретар на САЩ Джон Кери, цитиран от световните агенции.

Ще има консултации за газовите доставки

Европейският съюз е приел предложението на Русия за провеждане на консултации за сигурността на газовите доставки, съобщи върховният представител на ЕС за външната политика Катрин Аштън след края на четиристранната среща за Украйна днес в Женева.  

"Ние оставаме ангажирани с единството, суверенитета и териториалната цялост на Украйна", каза още тя.

В срещата освен Лавров, Кери и Аштън, участва и украинският външен министър Андрий Дешчица.

АНКЕТА: Очаквате ли развръзка в Украйна след срещата в Женева?

КРЪСТОСАН ОГЪН: След срещата в Женева