Международният екип, извършващ криминално разследване за свалянето на самолета на малайзийските авиолинии над Украйна, съобщи, че е намерил "хора, представляващи интерес", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Това изявление последва представения днес от холандския Съвет по сигурността окончателен доклад за причините за катастрофата, според който самолетът вероятно е свален от ракета руско производство. Следователите казаха, че независимите им данни до момента "сочат в тази посока".

В изявлението ръководеният от Холандия екип не назовава по име нито един заподозрян. Досега резултатите от наказателното разследване са в същата посока, както изводите на холандския Съвет по сигурността по отношение на района, откъдето е изстреляна ракетата.

В полезрението на разследването попаднаха определени хора, представляващи интерес за следователите и които може да се окажат важни в това дело, се казва в изявление на холандската прокуратура, цитирано от ТАСС.

Наказателният съд, в крайна сметка, предстои да докаже, че като оръжие е използвана именно ракета "Бук", като изключи категорично всички алтернативи, подчертават прокурорите.

Русия оспорва холандския доклад

Руската държавна компания за производство на ракети "Алмаз-Антей" опроверга заключенията на холандското разследване за трагедията със самолета над Украйна.

Ян Новиков, ръководителят на "Алмаз-Антей", не уточни дали е имал възможност да се запознае предварително с изводите от холандското разследване.

Резултатите от експериментите на „Алмаз-Антей“ са показали, че катастрофиралият в Донбас малайзийски самолет е бил свален от стари ракети „Бук М-1“, с които руската армия вече не разполага, заяви съветникът на главния конструктор на концерна Михаил Малишевский.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг окачестви разследването на холандския Съвет по сигурността като независимо, неутрално и открито, а генералният секретар на ООН Бан Ки-мун отбеляза, че то е извършено в съответствие с резолюцията на Съвета за сигурност, посочи ТАСС.