Това заяви днес в Женева върховният представител на ООН за правата на човека Заид Раад ал Хусейн, предадоха осведомителните агенции.

Във връзка с публикуването на поредния, девети доклад на мониторинговата мисия за ситуацията в сферата на правата и свободите в Украйна той обърна внимание на крайно тежкото положение на мирното население в зоната на бойните действия.

Ситуацията в областта на човешките права е "рязко влошена", констатира върховният комисар и заяви: "Над шест хиляди живота са изгубени заради боевете" в Източна Украйна, посочва ТАСС.

Според документално потвърдени изчисления, от средата на април м. г. до 28 февруари т. г. в региона са загинали 5809 и са ранени 14 740 души, отбелязва ООН. 1012 души от тях са убити от 1 декември до 15 февруари - точно този период обхваща публикуваният днес доклад. Засега няма пълни данни за жертвите от неотдавнашните битки на летището в Донецк и край Дебалцево.

Затова Върховният комисариат на ООН по човешките права е стигнал до извода, че броят на загиналите "почти без съмнение надхвърля шест хиляди души", уточни агенцията.

В доклада са констатирани "безпощадни разрушения, засягащи цивилното население и инфраструктурните обекти"; "особено са пострадали жените, децата, старците и уязвимите групи", изтъкна Заид Раад ал Хусейн, цитиран от Франс прес.

Наложително е всички страни в конфликта да изпълняват решенията от Минск, да спрат безразборните обстрели и другите враждебни действия, довели до катастрофална ситуация за цивилните, нарушавайки международните хуманитарни закони и правата на човека, заяви той.

Докладът съдържа разкрития за произволни арести, за изтезания и отвличания, извършвани най-вече от въоръжени отряди, но понякога и от украински войски.

Изтъква се също особено тежкото положение на стотиците разселени лица в Украйна, добавя АФП.

Русия отрича нейни войски да се сражават в Украйна, но според ООН "правдоподобни съобщения сочат, че продължава притокът на тежки въоръжения и чуждестранни бойци" от Русия към сепаратистите от декември насам, отбелязва Асошиейтед прес.