Това съобщи след първото за годината заседание на Съвета НАТО-Русия генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг, пише БТА.
Диалогът не е лек, но целим да го запазим, добави той.

Столтенберг отчете като напредък това, че двете страни са обменили информация за предприемани от тях действия във военната област. Русия е съобщила за разполагането на три нови дивизии по югозападния си фланг, а алиансът е предоставил данни за разгръщането си на изток.

Столтенберг определи днешната среща като "дълга, честна и конструктивна".

По неговите думи наблюдателите на ОССЕ не получават възможност да работят в Източна Украйна, а понякога дори биват взимани на прицел. Няма да признаем незаконното анексиране на Крим.

Прекратяването на огъня
в Източна Украйна не се спазва, засега остава само на хартия. Най-добрият начин е осигуряването на достъп на международни наблюдатели. Не виждам никакъв друг път за постигането на мирно решение, коментира генералният секретар.

В отговор на въпрос той посочи, че засега не се предвижда Съветът НАТО-Русия да възобнови заседанията си на равнище министри. Столтенберг изрази очакването заседанията на формата да зачестят.

Той поясни в отговор на въпрос, че на днешната среща не е бил обсъден договорът за ракетите със среден обсег и позицията на САЩ, че той е нарушен от страна на Русия.

Генералният секретар съобщи, че на утрешната си среща външните министри от пакта ще обсъдят струпването на военни сили от страна на Русия в Европа и на други места, отбранителните разходи на НАТО, борбата с тероризма, както и дневния ред на насрочената за 25 май среща на държавните и правителствените ръководители от алианса в Брюксел.

По повод това, че утрешната среща по план трябваше да се състои на 5-6 април, но бе изместена напред в графика заради искане на САЩ, Столтенберг поясни, че това е израз на силната трансатлантическа връзка и признак за гъвкавост.