По думите му разполагането на "пълноценни и самодостатъчни сили" към Крим е един от главните приоритети, съобщиха ИТАР-ТАСС и Ройтерс, цитирани от БТА.

Той обясни, че "военно-политическата обстановка в югозападното стратегическо направление съществено се е променила от началото на годината", което налага определени корекции в работата на командването на Южния военен окръг (ЮВО).

"До голяма степен това е свързано с разширяване на територията на ЮВО след влизането на Крим в състава на Русия. Освен това ситуацията в Украйна рязко се изостри и се увеличи чуждото военно присъствие в непосредствена близост до нашата граница", каза още Шойгу.


Президентът на Украйна Петро Порошенко обеща наскоро, че полуостров Крим, анексиран от Русия през март, ще се върне обратно в Украйна.

Украйна и САЩ започнаха вчера съвместно военно учение в Западна Украйна. "Бърз тризъбец 2014" се провежда в Лвовска област на полигона "Яворив" близо до границата с Полша.

В маневрите, които се предвижда да продължат до 26 септември, участват около 1300 военнослужещи от 12 държави от НАТО, сред които България, Германия, Великобритания, Полша, Литва и Канада, а също страни, които не са в алианса, като Азербайджан, Грузия и Молдова.

Миналата седмица руският върховен главнокомандващ Владимир Путин реши да бъде извършена внезапна проверка на бойната готовност на състав на войските на Източния военен окръг. Източният военен окръг обединява войските отвъд Байкал и в Далечния изток, като командването е в Хабаровск.
В края на февруари по разпореждане на Путин такива внезапни проверки бяха извършени в Западния военен окръг, а през юни в Централния.