В профила си във "Фейсбук" украинският министър на отбраната Валерий Гелетей написа:

"Голяма война дойде в нашата къща, война, която Европа не е виждала от Втората световна война. В тази война жертвите ще наброяват не стотици, а хиляди и даже десетки хиляди", предадоха Франс прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

По думите му украинците трябва спешно да организират отбраната си срещу Русия, която не само ще укрепи позициите си в окупираните според него украински територии, но и ще предприеме офанзива към други части на Украйна.

"Трябва да не се поддаваме на паника и да покажем, че украинците няма да се предадат", призовава Гелетей.

По-рано Валерий Гелетей обяви, че „операцията по освобождаването на изтока” на страната е приключила, както и за постъпили по „неофициални канализаплахи за използване на руско ядрено оръжие, предаде РИА Новости, цитирана от Агенция „Фокус“.

По неофициални канали руската страна вече няколко пъти е заплашвала, че в случай на продължаване на съпротивата, тя е готова да използва срещу нас тактическо ядрено оръжие”, заяви Гелетей.

Той също така заяви, че „операцията по освобождаването на изтока на Украйна” е завършена, без да уточнява в какво конкретно се заключава това.

Москва осъжда провокативните изказвания

Трудно е да се повярва, че подобни заявления могат да принадлежат на министър на отбраната на цивилизована държава.

В противен случай просто е непонятно по какъв начин десетки хиляди украински семейства биха могли да доверят на този чиновник живота на децата, братята и мъжете си, мобилизирани в украинската армия в братоубийствената война в собствената им страна
”, се казва в съобщението на дипломатическото ведомство на Русия.

КРЪСТОСАН ОГЪН: За изказването на украинския министър на отбраната