"Никога не сме крили, че сред "опълченците" има много руснаци, без чиято помощ щеше да ни е много трудно и сложно да воюваме. При нас идват много бивши кадрови военни. Нещо повече, ще съм още по-откровен - сред нас воюват и настоящи военни, предпочели да прекарат отпуската си не на плажа, а сред нас, сред братя", заяви той пред канал "Русия 24".

По думите му Киев и Запада говорят за нахлуване на Русия, за да оправдаят многочислените загуби.

Преди дни украинските власти обявиха, че армията е заловила 10 руски парашутисти в източната част на страната. Русия ги оправда, че военни са пресекли границата погрешка.

Украинският премиер Арсений Яценюк призова западните партньори на Киев да свикат извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН във връзка с действията на Русия в Източна Украйна, предаде Интерфакс-Русия, цитирана от "Фокус".
Яценюк призова страните от Съвета да свикат извънредна среща, като посочи, че „Русия е увеличила значително военното си присъствие в Украйна”.

Украинските власти отправиха поредното обвинение към Русия за директна намеса в конфликта с бунтовниците.

"Случи се пълномащабно военно нахлуване на наша територия. И днес със своите действия руският генерален щаб се опитва да вземе под свой контрол селища в Донбас", заяви представител на вътрешното министерство в Киев, предаде БНР.

Украинският Съвет за сигурност и отбрана съобщи в Туитър, че град Новоазовск е паднал под контрола на руски войски, предаде Ройтерс. цитирана от БТА.

Няколко селища в близост до града също били превзети. Пристанищният град наброява около 11 хиляди жители и се намира на няколко километра от руската граница.

Според източник от щаба на Донецка народна република превзети са градовете Славяносербск, Кримское и Кировск, съобщава РИА Новости, цитирана от "Фокус".

В същото време посланикът на САЩ в Киев Джефри Паят предупреди, че Русия увеличава войските си, които се намесват пряко в боевете на украинска територия. По думите му Москва е пратила в района „най-новите си системи за противовъздушна защита, включително ракети СА-22“.

Бунтовниците обявиха, че е въпрос на дни да освободят Мариупол. Представители на прокиевската администрация, милицията и "многочислени информатори" напускат по спешност града, заявиха от Донецка република, цитирани от Интерфакс.

По оценка на щаба на ДНР при контранастъплението на "опълченците" през последните дни, украинската армия е изгубила около 750 военни - убити, ранени или пленени. При продължаващия обстрел на Донецк са загинали 11 души, съобщиха жители на града. Десет души са загинали при пожар в Дом на културата в Калинински район, предизвикан от снаряд.