Това каза днес пред медии заместник-министърът на финансите Володимир Матвийчук, цитиран от ИТАР-ТАСС и БТА.

"Съгласихме се с предложението на депутати за възможно въвеждане на специален военен данък от 1,5 процента върху заплатите", посочи той.

Според заместник-министъра въвеждането на подобен налог ще даде възможност до края на 2014 г. да бъдат натрупани 2,9 млрд. гривни (над 240 милина щатски долари) за отбранителни цели.

Сред другите възможни мерки Матвийчук посочи и намаляване на заплатите на държавните служители.

Финансовият министър Олександър Шлапак заяви вчера пред парламента, че правителството планира да свие разходите по държавния бюджет за 2014 г. с 10 млрд. гривни (около 834 млн. долара) и да увеличи приходите с 21 млрд. гривни (над 1,75 млрд. долара) чрез прекратяване на данъчните облекчения при данъка върху печалбата и ДДС.

Това е свързано с военните операции в Източна Украйна, отбеляза той. Очакваше се операциите да приключат до 1 юли, посочи министърът.

Според него сега военните искат допълнително 9 млрд. гривни (над 750 млн. долара).

Необходимо е и да бъде създаден специален фонд за възстановяване на източните региони в размер 7 млрд. гривни (около 590 млн. долара), допълни той.

Москва: САЩ носят отговорност за кръвопролитието в Украйна

Вашингтон напълно споделя отговорността за кръвопролитието в Украйна, заяви днес руското министерство на външните работи, предаде БГНЕС.

"Безспорно, именно САЩ подкрепиха антиконституционния преврат в Киев и след това по същество подтикнаха установилия се там режим към жестока разправа с рускоезичното население, което твърдо държи да се спазват законните му права.

Това е още едно потвърждение, че Вашингтон напълно споделя отговорността за кръвопролитието
", се казва в декларация на дипломатическото ведомство в Москва.

"Съжаляваме, че САЩ вървят към засилване на напрежението в руско-американските отношения, а представители на Държавния департамент са въвлечени в антируска пропаганда, което, всъщност, не им е за първи път", подчертава руското външно министерство.