От украинското МВР съобщават, че на 20 април в река Северский Донец край град Славянск са открити телата на двама мъже с видими следи от насилие.
Днес е разпознато едното тяло - на 42-годишния местен политик и член на партия „Баткившчина” (Отечество) Владимир Рибак.

Смъртта на Рибак, който очевидно е бил изтезаван и убит, изигра определена роля за решението на властите да продължат антитерористичната операция в Източна Украйна.
Днес вицепремиерът на Украйна Виталий Ярема обяви, че Киев прекратява официално Великденското примирие.

Видеозапис от четвъртък, публикуван на местния уебсайт gorlovka.ua, показва как Владимир Рибак е притиснат от няколко мъже, сред които маскиран човек с камуфлажни дрехи, а неколцина други го обсипват с ругатни, съобщава БТА. Според уебсайта преди това политикът се е опитал да махне знамето на сепаратистката "Донецка република".

"Само през трупа ми ще свалиш това знаме", крещи на Рибак мъж в цивилни дрехи, докато политикът се опитва да си пробие път към кметството на град Горловка, разположен между Донецк и Славянск.

На записа се виждат двама униформени полицаи, но изглежда, че само единият от тях се намесва - и то неефективно. След няколко минути изглежда, че Рибак вече може да си тръгне.

Вътрешното министерство на Украйна, позовавайки се на очевидци, обяви, че по-късно същия ден политикът е натикан в кола от маскирани мъже в камуфлажни дрехи. Тялото му беше намерено в събота близо до Славянск.

Европейският съюз призова Русия да използва влиянието си, за да се сложи незабавно край на отвличанията и убийствата в Източна Украйна, съобщи Ройтерс.

Брюксел изрази загриженост от съобщенията за смъртта на Владимир Рибак и настоя за разследване на случая.

"Призоваваме всички страни по Женевската декларация за Украйна да направят така, че постигнатите договорености да бъдат напълно изпълнени, и в частност - Русия да използва лостовете, с които разполага, за да се сложи незабавно край на отвличанията и убийствата в Източна Украйна", заяви Майкъл Ман, говорител на роководителката на европейската дипломация ЕС Катрин Аштън.