"Италия несъмнено е един от нашите привилегировани партньори в Европа и света, а търговско-икономическите връзки са в доста добро състояние въпреки всичко", каза Путин на среща с италианския министър-председател Матео Ренци в Москва, съобщи ТАСС.

Путин призна, че "има, разбира се, загуби във връзка с определени събития".
"Но като цяло и по равнище на търговски обмен Италия заема четвърто място сред партньорите на Русия", заяви той.

Путин каза още, че Русия очаква от ЕС да окаже влияние върху властите в Киев за спазването на приетите в Минск споразумения за прекратяване на огъня и за изтегляне на тежката военна техника.

Ренци каза в началото на разговорите с Путин, че би искал да обсъди отношенията на Русия с ЕС, както и други въпроси, включително насилието в Либия, посочва Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Преди срещата италианският премиер положи цветя на мястото, където в петък беше убит видният руски опозиционер Борис Немцов.

Вчера италианският премиер и украинският президент Петро Порошенко разискваха в Киев кризата между Украйна и Русия. Матео Ренци подкрепи европейските усилия за решаване на кризата в Украйна и заяви, че Рим настоява да се съхрани нейния суверенитет и териториална цялост.

Суверенитетът на Украйна трябва да бъде зачитан, границите "отново да се контролират изцяло" и същевременно да бъдат осъществени "реформи, които да гарантират автономия на всички територии" от тази страна, заяви италианският премиер в интервю за ТАСС, телевизия "Росия 24" и "Росийская газета".