Барозу е изпратил писмо до Путин, в което изразява загриженост от обсъжданите възможности Москва да промени режима, въпреки отлагането на търговската част споразумението за асоцииране на Украйна с ЕС, съобщи говорителят на ЕК Пиа Хансен, цитирана от БТА.

Ние имаме силни опасения във връзка с приетото от руското правителство постановление, предвиждащо нови търговски бариери между Русия и Украйна”, пояснява Барозу в писмо към Путин, цитирано от АФП и "Фокус".

Барозу отбелязва, че на тристранната среща между Украйна, Русия и ЕС през септември бе договорено търговското споразумение да не влиза в сила в предварително предвидените срокове, а от началото на 2016 г.

Украинският президент Петро Порошенко заяви, че споразумението за асоцииране между Украйна и ЕС ще започне да действа в пълен обем още от 1 ноември. Русия получи уверения, че съглашението за свободна търговия ще влезе в сила не по-рано от края на 2015 г. Ако то влезе в сила по-рано, Москва си запази правото да отмени преференциалния режим за украински стоки.

Барозу припомня, че ЕС е съобщил на държавите от общността за необходимостта от приемането на съответните законодателни промени за отлагането на приложението на споразумението.
Тези промени били въведени с условието за запазването на особения митнически режим между Киев и Москва, действал досега.

Председателят на ЕК изразява тревога от обсъжданите възможности за въвеждането от Москва на нови митнически тарифи за Украйна и заявява, че ги намира за противоречащи на постигнатите от тристранния формат договорености.

"ЕС остава готов да обсъди с Русия всякакви възможни отрицателни последствия от въвеждането на споразумението в сила, но отчита, че това споразумение подлежи на договорености единствено между страните, които са го сключили", посочва Барозу.

Той отново призовава за пълното уважение на териториалната цялост и независимостта на Украйна, като изразява надежда мирният план да бъде прилаган и да доведе до трайни резултати.

"Русия е готова да вземе ответни мерки, ако споразумението между ЕС и Украйна влезе в сила по-рано", заяви преди дни говорителят на руския президент Путин Дмитрий Песков.

По думите му Русия изхожда от договореностите, постигнати на тристранните преговори и ще ги спазва, но е готова да вземе мерки, ако влизането в сила на споразумението е в нарушение на предвиденото.

Еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле заяви наскоро, че отлагането на търговското споразумение между Киев и Брюксел може да стане важен фактор за деескалация на конфликта в Донбас.