Признанието бе направено по време на "Пряката линия", по време на която руският президент отговори в пряк телевизионен и радиоефир на въпроси от гражданите.

Путин обаче изтъкна, че това не е било правилно.

"Впрочем, по подобен начин се държат сега и американците, опитвайки да наложат своя модел практически на целия свят", заяви държавният глава и предрече, че САЩ също ще претърпят неуспех.

Владимир Путин допълни, че не е възможно да се поставят на една плоскост нацизмът и сталинизмът, предаде ТАСС, цитирана от БТА. По думите му "нацистите пряко, открито и публично са обявили като една от целите на своята политика унищожаването на цели етноси - евреи, цигани, славяни".

После той добави, че "при цялата уродливост на сталинския режим, при всички репресии, при всички заточения на цели народи, все пак този режим никога не си е поставял задачата за унищожение".

Без имперски амбиции

"Руските власти нямат имперски амбиции. Нямаме намерение да възраждаме империята. Не целим това, в което постоянно се опитват да ни обвинят", каза Путин.

Целият свят върви по пътя на интеграцията, Русия не е изключение. Руските власти се ръководят от нуждата от интеграция, а не от имперски амбиции, категоричен е руският президент.

Честванията на Деня на победата

Владимир Путин коментира, че уважава избора на онези политици, които няма да дойдат за празненствата в Деня на победата в Москва. По негово мнение обаче в някои случаи това решение може да се определи като позорно.

"Това си е избор на конкретния политически деец, избор на страната, която той представлява. Един не иска по собствено желание, на друг не му разрешават от обкома (областен комитет - бел.ред) във Вашингтон. За някои дори би могло да бъде . . . не искам да обидя никого, може дори да се нарече позорно, но това си е лично тяхно решение", каза президентът.

Путин също така каза, че Западът трябва да зачита интересите на Русия, ако иска нормализиране на отношенията. Той посочи, че на САЩ "не им трябват съюзници, на тях им трябват васали" и заяви, че Русия никога не би приела такава роля.

По повод санкциите срещу Москва Путин посочи, че "е безполезно и безсмислено да бъде упражняван натиск върху Русия по такъв начин".

Президентът заяви, че страната му е готова да нормализира отношенията си със Запада и че не смята никоя страна за свой враг.

Отговорите на Путин на други ключови въпроси >>