В изказване, публикувано на сайта на Кремъл, руският президент Владимир Путин похвали успехите на "опълченците" срещу силовата операция на Киев. По думите му тя е смъртна опасност за населението на Донбас и вече довела до огромни жертви сред мирното население.

В резултат много украински военни, които участват в боевете не по своя воля, а изпълнят заповеди, били обкръжени, добави той.

Путин призовава "опълченците" да осигурят хуманитарен коридор за обкръжените украински военни, за да могат те да се върнат при семействата си, "при своите майки, жени и деца", за да бъдат избегнати безсмислени жертви и да се окаже помощ на ранените.

"На свой ред Русия ще бъде готова да окаже на населението на Донбас хуманитарна помощ", обещава руският президент.

Той "за пореден път" призовава Украйна незабавно да прекрати бойните действия и да седне на масата за преговори с представителите на Донбас и да реши натрупалите се проблеми единствено и само по мирен път.

По-късно в изказване на младежки прокремълски форум Путин заяви, че проблемът в Украйна е отказът на властите да започнат преговори със сепаратистите, предадоха Ройтерс и ИТАР-ТАСС.

"Запада да осъзнае, че властите в Киев не могат да внесат ред в Украйна, и да ги застави да започнат преговори с бунтовниците. Опитът на украинските военни да излязат от обкръжението, в което са попаднали, вместо да използват предложения им хуманитарен коридор за отстъпление, е колосална грешка, която ще доведе до огромен брой жертви", предупреди той.

Руският президент бил уверен от украинския си колега Петро Порошенко, че всички руски войници, задържани в Украйна, ще бъдат предадени на Русия.

"Украинците и руснаците на практика са един народ", отбеляза Путин пред участниците в младежкия лагер "Селигер", на брега на едноименното езеро в западната Тверска област.
Той сравни нападенията на украинските сили за сигурност срещу източни градове в страната с обсадата на Ленинград от нацистите през Втората световна война.

Путин увери, че Русия няма да се меси при избора на Украйна на нейния държавен модел.

"Не разбирам обаче защо нашите украински партньори се страхуват от едно федерализиране на страната", допълни той.

Путин обяви, че Русия трябва да засили, в икономически и военен план, своята позиция в Арктика.

Руският президент отхвърли категорично тезата, че в страната няма опозиция.

"У нас имаме реална многопартийна система", заяви той.

Путин каза, че е възможно част от органите на властта да бъдат преместени в Сибир.

Сепаратистите в Донецк отговориха пък на призива му, че са готови да предоставят на украинските военни хуманитарни коридори, предаде БНР.

"С цялото ни уважение към Владимир Путин, президент на страната, която много ни помага най-вече морално, ние сме готови да предоставим на украинските военни хуманитарни коридори. Условието е те да предадат тежкото въоръжение и боеприпасите, за да не могат в бъдеще те да бъдат използвани против нас", каза лидерът на самопровъзгласилата се Донецка народна република в Украйна Александър Захарченко.

Днес командирът на едно от подразделенията на армията на самопровъзгласилата се Луганска народна република Алексей Мозговой на пресконференция в Ялта заяви, че редовни войски на Русия на територията на Новорусия няма и никога не е имало.
По-рано обаче бяха съобщени разузнавателни данни на НАТО, че в крайграничните райони има 20 000 руски войници. Алиансът дори пусна снимки.

Снощи обаче Съветът за сигурност на ООН се събра на извънредно заседание за кризата в Украйна и обяви, че няма как да провери има ли там руски войски.

Междувременно руският външен министър Сергей Лавров обяви, че Украйна е дала на Русия принципно съгласие да изпрати втори хуманитарен конвой.
В получения от Киев отговор на руска нота се предлагали и конкретни идеи каква да бъде логистиката. По повод обвиненията за нахлуване на руски войски Лавров обясни тези "голословни твърдения" с успехите през последните дни на опълченците от Донецка и Луганска област.

Западът грубо нарушава нормите на международното хуманитарно право по отношение на Югоизточна Украйна, излезе с декларация руското външно министерство, цитирана от ИТАР-ТАСС.

"НАТО призова Москва да прекрати незаконните  военни действия и подкрепата си за въоръжените сепаратисти в Източна Украйна", заяви генералният секретар на Алианса Андерс Фог Расмусен след спешната среща на НАТО.

Украинският премиер Арсений Яценюк обяви, че правителството му ще поиска парламентарно разрешение за прекратяване на неутралитета на Украйна и присъединяване към НАТО.

КРЪСТОСАН ОГЪН: За руската инвазия в Украйна