"По същество това вече не е армия, това е чуждестранен легион, в дадения случай натовски легион, който, разбира се, не преследва цели от национален интерес за Украйна", заяви руският президент в изказване пред студенти днес, предаде ТАСС, цитирана от БТА.
 
"Там има съвсем други цели и те са свързани с постигане на геополитически цели за възпиране на Русия, което по никакъв начин не съвпада с националните интереси на украинския народ", каза Владимир Путин на среща със студенти в петербургски университет.

Той посочи също, че официален Киев отказва да върви по пътя на мирното уреждане на конфликта в Донбас и е използвал прекратяването на огъня за прегрупиране на силите.

"За съжаление официалните киевски власти отказват да вървят по пътя на мирното решение, не искат решение с политически средства. Първо използваха правоохранителните органи, после службите за сигурност, после армията", каза Путин.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг определи днес като "глупости" изявлението на руския президент Владимир Путин, че украинската войска е "натовски легион", който се стреми да постигне геополитически цели за възпиране на Русия.

Чуждестранните сили в Украйна са руски, това е и проблемът, посочи Столтенберг. Призоваваме Русия да прекрати незабавно подкрепата си за украинските отцепници, да спазва международните си ангажименти и да спре да дестабилизира Украйна, заяви генералният секретар.

Междувременно правителството на Украйна обяви извънредна ситуация в Донецка и Луганска област и въведе режим на повишена готовност върху цялата територия на страната.