В Митническия съюз влизат Русия, Беларус и Казахстан.

Това е първата среща лице в лице между Путин и украинския президент от юни насам, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Тя се чакаше с интерес предвид разпространеното тази сутрин от Киев видео на руски парашутисти, заловени от украинската армия в Източна Украйна, отбелязва Ройтерс.

Вижте снимки >>>

Очаква се Порошенко да бъде подложен на натиск да приеме преговорно уреждане на сепаратистката криза, посочва АП. Това беше подходът, за който призова и германският канцлер Ангела Меркел при посещението си в Киев миналата седмица.

Самият Порошенко каза, че единственият начин за спиране на кръвопролитието и създаване на условия за стабилизиране на Източна Украйна е ефикасният граничен контрол. Той подчерта, че в резултат на днешните преговори трябва да остане разбирането, че Украйна ще запази своя суверенитет и целостта си.

"На срещата в Минск се решава съдбата на Европа и света. Така се отнасям аз към нея”, заяви Порошенко, цитиран от РИА Новости и Фокус.

Владимир Путин пък заяви, че ситуацията няма да се реши по силов път. Той е готов да обсъди "острата кризисна ситуация" в Украйна, но не смята, че тя може да се реши "по пътя на по-нататъшна ескалация на силовия сценарий, без да се отчитат насъщните интереси на югоизточните региони на страната".  Руският президент препоръча мирен диалог с представители на сепаратистите.

По думите му преходът на украинската икономика към стандартите на ЕС ще струва на страната 165 млрд. евро за 10 години, а загубите на Русия, която ще бъде принудена да пренастрои икономиката си, могат да достигнат 100 млрд. рубли.

"Удар ще понесат цели сектори на нашата промишленост и селското стопанство с всички последици за темповете на растеж и за заетостта. Загуби ще има и за Беларус и Казахстан", отбеляза Путин и подчерта, че страните от ЕС са отказали да обсъждат тази тема с Москва.

Той поясни, че заради нулевите мита за внос от ЕС в Украйна, които покриват 98% от внасяните стоки, доставките на европейски стоки на украинския пазар силно са се увеличили. По-слабо конкурентоспособната украинска продукция пък ще бъде изтласкана към пазара на Митническия съюз и основно към руския пазар. Путин призова да не се изключва от сметките и риска от незаконен реекспорт на общия пазар на Митническия съюз на стоки, произведени в ЕС, които се представят като украински.

При тази ситуация Русия не може да бездейства, просто сме принудени да вземем ответни мерки, да защитим пазара си. В пълно съответствие със споразумението за зона за свободна търговия на Общността на независимите държави (ОНД) и нормите на Световната търговска организация (СТО) ще бъдем принудени да отменим преференциите за вноса от Украйна, посочи Путин.

"Отбелязвам, че не искаме да дискриминираме когото и да било. Просто ще будем принудени да въведем спрямо Украйна стандартен търговски режим като този, който действа между Русия и ЕС, например", подчерта държавният глава.

Споразумението за асоцииране на Украйна с ЕС ще бъде ратифицирано от украинския парламент през септември, а ратификационните документи ще бъдат изпратени незабавно в Брюксел, заяви междувременно Порошенко. 

Той предложи да се договори създаването на мониторингова група, която да оценява реалните щети за МС от асоциирането на Украйна с ЕС. И посочи и възможността да бъде започнат диалог за преход към сустема на взаимно признаване на сертификати, на лабораторните резултати и за разрешаване на фитосанитарни проблеми.