Путин е наредил районът на древния гръцки град Херсон (или Херсонес) да бъде под федерален надзор. Паметникът на културата е разположен извън Севастопол - основният пристанищен град в Крим.

Руският държавен глава се намеси, след като миналия месец управителят на Севастопол взе решение да назначи руски православен свещеник като директор на музея в Херсон. Това доведе до обществено недоволство, тъй като новоназначеният няма подходящо образование и опит. Докато представяше новия директор пред музейните работници, управителят Сергей Меняло се опитал да отговори на протестите, заявявайки, че „религията винаги се справя с науката".

Коментарът доведе до подигравки в руските социални мрежи. Твърдението на Меняло, че е получил одобрение от Москва е отхвърляно от представители в руската столица.

Съветникът на Путин по културните въпроси Владимир Толстой, потомък на Лев Толстой, е сред тези, които критикуват решението на управителя, заявявайки, че шефът на музея трябва да бъде професионалист. Толстой добавил, цитиран от Интерфакс и News.bg, че сега културното министерство ще управлява Херсон и ще избере нов директор.

Разкопките в Херсон, който е в списъка на ЮНЕСКО за световно културно и природно наследство, започват през 1827 година. Градът е създаден преди около 2 500 години от гърци. Путин възхвали духовната важност на Херсон за Русия.

Миналата година той заяви в обръщение към нацията след присъединяването на Крим, че обектът носи „огромно цивилизационно и свещено значение" за руските православни християни както Храмовият хълм за евреи и мюсюлмани в Йерусалим.