Той каза това след среща с френския си колега Франсоа Оланд в Москва след разговора си с френския държавен глава на московското летище Внуково.

"Има договор, ние изхождаме от принципа, че той ще бъде спазен, в противен случай се надяваме, че ще ни върнат парите, които сме платили", допълни Путин, цитиран от БГНЕС.

Миналия месец френският президент отложи "до второ нареждане" за неопределено време доставката на първия от два поръчани от Русия хеликоптероносача "Мистрал" заради конфликта в Украйна.  

Пред отказа на Оланд да изпълни продажбата, договорена през юни 2011 г. от предшественика му Никола Саркози, Москва отправи заплахи за глоби и обезщетения според договорените от двете страни условия.

Първият от двата "Мистрала" "Владивосток" първоначално трябваше да бъде доставен на Москва в средата на ноември в рамките на договор на стойност 1,2 милиарда евро между Русия и френската компания DCNS.

Отказът на Париж да достави на Русия поръчаните два хеликоптероносача тип "Мистрал" може да струва на Франция 3 милиарда евро.

Ако Франция се реши да извърши доставката на двата кораба с твърде големи бойни и логистични възможности, "безспорно ще разтревожи с това Полша и балтийските страни, които смятат, че са изправени на първа линия срещу Русия и се страхуват да не пострадат на свой ред от нейната непредсказуемост, коментира АФП.

И обратното - анулира ли сделката, Франция рискува да се озове в трудно положение като партньор, който не спазва поетите задължения. И ще плати скъпо за това решение със съответните глоби, а държавните финанси и без това са "на червено".

Днес френският президент Франсоа Оланд коментира, че Западът и Русия трябва да избегнат да бъдат разделени от нови стени.

Путин приветства визитата на френския държавен глава в Москва, която определи като наистина работна, и изрази увереност, че е полезна.

Оланд отбеляза, че срещата с Путин, на която присъстваха също руският външен министър Сергей Лавров и дипломатическият съветник на френския президент Жак Одибер, е продължение на разговорите между двамата лидери от срещата на Г-20 в австралийския град Бризбейн, предаде БТА.

По-рано, в Казахстан Оланд каза, че той, Путин, украинският президент Петро Порошенко и германският канцлер Ангела Меркел трябва заедно "да започнат процес за намаляване на напрежението".

Френският президент загатна, че са обсъдили някои теми, засегнати в речта на Путин в четвъртък, в която руският лидер обвини "вчерашните врагове" в опит да издигнат нова Желязна завеса около Русия.

В Астана Оланд каза, че Путин би трябвало да гледа повече към бъдещето, отколкото към миналото, за да помогне за понижаване на напрежението около украинската криза.

Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че в конструктивната среща с президента на Франция Франсоа Оланд, са обсъдили и ситуацията в Сирия и иранската ядрена програма.