Според резюме на дипломатическата служба на ЕС, с което разполага изданието, украинският президент Порошенко е докладвал за това на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу по време на неговото посещение в Киев миналия петък.

"Ако поискам, за два дни руските войски могат да стигнат не само до Киев, но и в Рига, Вилнюс, Талин, Варшава или Букурещ", казал руският президент на Порошенко.

Според резюмето на разговора Порошенко е предал изказването на Путин, за да изясни колко емоционално се отнася руският президент към влиянието на ЕС в съседни на Русия страни.

ЕК отказа да коментира по същество информацията, предаде БТА.

"Няма да правим дипломация през медиите или да обсъждаме части от поверителните ни разговори, извадени от контекста. Целта ни е да допринесем за траен мир, стабилност и напредък в Украйна. Свободни сте да правите интерпретации, които ние не споделяме", заяви говорителят на ЕК Пиа Хансен.

Досега Путин не е заплашвал публично страни членки на НАТО и ЕС с военна сила. Излезе обаче телефонен разговор на Барозу с Путин, в който руският президент казал:

"Ако поискам, мога да превзема Киев за две седмици."

Барозу докладва за разговора на най-високо ниво в ЕС в края на август. Кремъл обаче критикува, че е разгласил частен разговор.

През последните седмици Порошенко и Путин често говореха, за да коментират примирието в Източна Украйна и да се солидаризират около плана от 12 точки за потушаване на конфликта.

В разговорите Путин открито предупредил Порошенко да не създава ненужда зависимост от ЕС.

Той можел чрез двустранни контакти да оказва влияние и да доведе до "блокиращо малцинство" в Европейския съвет, което да възпрепятства отрицателни решения за Русия.

Украинското правителство съобщи, че Русия е струпала около 4 хиляди войници в анексирания Крим, предаде БНР.
Говорителят на Съвета за национал
на сигурност и отбрана Андрей Лисенко заяви, че по данни на Киев почти всички военни части на Руската федерация, които са базирани в северната част на окупирания Крим, са били насочени към административната граница с Украйна, заедно с цялото им оборудване и боеприпаси.

Преди дни руският министър на отбраната Сергей Шойгу обяви, че заради изострянето на ситуацията в Украйна е необходимо да се увеличи присъствието на руски войски в Крим.
По думите му разполагането на "пълноценни и самодостатъчни сили" към Крим е един от главните приоритети.

Той обясни, че "военно-политическата обстановка в югозападното стратегическо направление съществено се е променила от началото на годината", което налага определени корекции в работата на командването на Южния военен окръг (ЮВО).