Западът трябва да окаже влияние на Киев за решаване на конфликта в Украйна, заяви руският президент Владимир Путин пред международния дискусионен клуб "Валдай", предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Не е достатъчно западните страни да се обръщат само към Русия, те трябва да влияят и на позицията на Киев, каза руският лидер.

Путин определи днешната ситуация в Украйна като резултат от "неконституционно завземане на властта", за което по думите му вина носи и Европа, защото "подкрепи този преврат".

Руският лидер предупреди, че затваряне на границите на Русия с двата сепаратистки региона в Източна Украйна ще доведе до клане, подобно на това в Сребреница, съобщи Ройтерс.

Той изрази увереност, че вътрешно обединение в Украйна ще има и че той ще направи всичко възможно за това.

Владимир Путин каза също, че Русия не се притеснява от активизирането на НАТО в Източна Европа и Прибалтика.

"Ние анализираме и внимателно наблюдаваме. Всяка тяхна стъпка ни е известна и ясна", добави той на форума с участието на учени. "Да ги оставим да тренират, всичко е под контрол", заяви той.

На заседание на международния дискусионен клуб "Валдай" в Сочи Путин бе запитан от германска участничка какви грешки са допуснали Русия и Европа в отношенията помежду си в последните 15 години.

"Най-голямата грешка от наша страна беше, че твърде много ви се доверихме. А вашата грешка е, че приехте това доверие като слабост и злоупотребихте с него", каза Путин, цитиран от ТАСС и Ройтерс.

"Трябва да затворим тази страница и да продължим нататък, като основем отношенията си на взаимното уважение и се отнасяме помежду си като равноправни партньори", добави руският президент.

Путин заяви, че президентът Доналд Тръмп трябва да бъде уважаван, защото е демократично избран: "Той бе избран от американския народ и поне затова трябва да бъде уважаван, дори и да не сме съгласни с позицията му".