В изказване по случай Деня на работещите в службите за сигурност Путин припомни, че подобни опити е имало в продължение на столетия, а през 20-и век - нееднократно.

"Но нищо не се получи и сега нищо няма да се получи. Трябва да бъдем готови да преминем през определени трудности и всеки път да даваме адекватен отговор на всякакви заплахи срещу нашия суверенитет, стабилност и единството на нашето общество", подчерта президентът.

Той подчерта, че обстановката в света не е стабилна.  

Путин изтъкна, че нараства броят на заплахите и рисковете, че не се спазват нормите на международното право, че се използват всякакви средства: и шантаж, и провокации, икономически и информационен натиск.

"Залага се на радикални елементи, на националистически групировки, на опити за дестабилизиране на вътрешната обстановка и така да се постави под контрол цялата страна",
отбеляза държавният глава на тържеството в Кремъл.

Путин изтъкна и все по-често звучащите откровения, че "Русия е длъжна да плати скъпо за своята независима позиция, за това, че подкрепя сънародниците си, за Крим, за Севастопол, понякога за това, че просто съществуваме".

Над 80% от руснаците продължават да подкрепят президента Владимир Путин въпреки международната изолация и срива на рублата.

Междувременно САЩ забраниха инвестициите в Крим и наложиха санкции на 24 украинци и руснаци, както и на няколко компании, които допринасят за дестабилизирането на Украйна. Канада също наложи санкции на Русия.

Руското министерство на външните работи съобщи, че новите санкции на САЩ и Канада срещу Русия пречат на усилията за уреждане на конфликта в Украйна.