Той допълни, че както всички останали е разбрал за събитията в Източна Украйна от медиите, предаде РИА Новости.

Украинското Министерство на отбраната съобщи, че до петима проруски сепаратисти са убити, а един украински войник е ранен при операция на украинските власти за връщане контрола над източния град Славянск.
Украински спецчасти вече са прекосили очертанията на града под прикритието на пет бронетранспортьора и се намират на 10 км от центъра.

"Ако Киев наистина е използвал военна сила в Славянск, то това е много тежко престъпление срещу собствения народ", категоричен бе Владимир Путин.

По думите му, ако използването на армията е факт, то властта в Киев е хунта.

"Първо те нямат национален мандат. В най-добрия случай имат някакви елементи на легитимност, но само в рамките на парламента. Всички останали органи на властта по една или друга причина са нелегитимни", допълни руският държавен глава.

Той отбеляза, че даже "легитимният държавен глава на Украйна Виктор Янукович" не си е позволил да прати армията срещу демонстрантите в Киев, въпреки че е имал право.

Путин каза още, че преминаването на антитерористичната операция в т.нар "остра фаза" не е нищо друго освен "наказателна акция".

"И безусловно тя ще има последствия за хората, които взимат тези решения, както и за междудържавните отношения", категоричен бе руският президент.

Според Владимир Путин, за да урегулират конфликта, украинските власти трябва не да легализират радикалните организации, а да установят диалог в страната.

"Ние взехме участие в срещата в Женева и подписахме определени договорености, които включваха разоръжаване на хората и освобождаване на административните сгради. Но нищо такова не се случва", каза още Путин.

Руският президент коментира, че ако Крим не беше присъединен към Русия, сега ситуацията на полуострова щеше да бъде още по-тежка от тази в южните и източните райони на Украйна.

"Ако не беше реалната подкрепа на Русия към хората, които живеят в Крим, то там щеше да е невъзможно да се осъществи цивилизован процес на волеизявление на граждани", разясни Владимир Путин.