Инициативата за избирането на Кличко беше обявена от предишния председател на "Блок на Петро Порошенко" Юрий Луценко, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

По-рано Кличко напусна "УДАР" и се присъедини към другата партия. Освен киевския кмет в блока на Порошенко влязоха и още 18 представители на УДАР. Очакваше се, че на конгреса името на партията ще бъде променено на "УДАР-Солидарност".

Заместник-председателят на групата на "Блок на Петро Порошенко" във Върховната рада Игор Кононенко обясни, че обединената политическа партия ще промени названието си след местните избори. Според него промяната на названието е юридически невъзможна, защото новото политическо обединение няма да успее да пререгистрира местните си клонове. Въпреки това той потвърди, че по желание на Кличко в новото название ще влиза думата "УДАР".

Експерти свързват сливането на партиите именно с предстоящите на 25 октомври местни избори. Те предизвикват силно безпокойство в екипа на Кличко поради резкия спад на неговия рейтинг.

"Затова сега той има нужда да се скрие зад гърба на държавния глава, който запазва най-висок рейтинг от всички политици в страната", смята Вадим Якимец, лидер на обществената организация "Движение за реформи".

Сливането с партията на Кличко има позитивни страни и за блока на Порошенко. В последното допитване на Киевския международен институт по социология партията на украинския президент има подкрепата на около 23 процента от избирателите, а тази на Виталий Кличко - от приблизително 2 на сто.